Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει μια μελέτη των πολιτικών για τη νεολαία σε επτά συνεργαζόμενες τοπικές αρχές στην Ευρώπη και τη Γεωργία. Εντοπίζει και αναλύει τη διακυβέρνηση, τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες για τη νεολαία, τους τρόπους συμμετοχής των νέων, τις καλές πρακτικές και τις προσδοκίες.

Η μεθοδολογική προσέγγιση βασίζεται στη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου (για τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων) και ομάδων ενδιαφέροντος (για τη συλλογή ποιοτικών δεδομένων) από φορείς χάραξης πολιτικής για τη νεολαία και τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Η ανάλυση αναδεικνύει τις ανομοιογενείς προσεγγίσεις για την εφαρμογή συμμετοχικών πρωτοβουλιών για τη νεολαία, υπογραμμίζει τα εμπόδια για την ένταξη των νέων στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και προσδιορίζει τους μηχανισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για μια δίκαιη μετάβαση.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης, βελτίωσης της πρόσβασης σε πληροφορίες και πόρους και ενίσχυσης των δεξιοτήτων των οργανώσεων νεολαίας και των τοπικών αρχών.
Οι συστάσεις προτείνουν την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, την εφαρμογή προσεγγίσεων και χώρων χωρίς αποκλεισμούς και την εκπαίδευση και κατάρτιση για τη δίκαιη μετάβαση.
Η παρούσα έκθεση προτείνει ένα στρατηγικό πλαίσιο για την εφαρμογή πολιτικών για τη νεολαία που προωθούν και ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των νέων, διευκολύνοντας έτσι τη συμβολή τους σε μια δίκαιη μετάβαση.
Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα χρησιμεύσουν ως βάση για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος Transnational School of Service Design for Just Transition.

Κατεβάστε την έκθεση εδώ

Έκθεση Αξιολόγησης